top of page
Boris_berättar.jpg

Recensioner

Rektor Sven Rosendahl, Medborgarinstitutet i Kristinestad:

Boris lyckades att under två timmar på ett lättfattligt och naturligt sätt fånga och fängsla publiken genom att i berättande stil återge hela Markusevangeliet. Jag tycker att Den stora berättelsen även med fördel kunde framföras i skolor.

 

 Veronica Grönte, Nässjö, dramaturg och läromedelsförfattare, Nässjö:

 Det var en fantastisk upplevelse! Boris Salo återberättar Markusevangeliet helt naturligt och fullständigt chosefritt.. Hans röst saknar varje spår av "predikoton" vilket gör föreställningen mycket attraktiv. Enkelheten på scenen bidrar också till att orden når fram. Rakt upp och ner. Jag rekommenderar verkligen denna föreställning!  

 

Holger Jonasson, konsult, tidigare VD inom Nässjö Näringsliv AB: 

"Den Stora Berättelsen, där Boris Salo berättade Markusevangeliet utantill, blev en stor händelse i Nässjö.  Åhörarna imponerades, näst intill förstummades, över berättelsen som framfördes med äkthet och intensitet. Efteråt använde folk ord som ”överväldigande” och ”det var verkligen levande, något liknande har vi aldrig varit med om”.

  

 Dag Sandahl, författare, präst, huvudalare vid kyrkhelgen i Munksnäs där föreställningen framfördes:

”Det var en stor afton. På vägen till hotellet sökte jag ord att beskriva det jag varit med om: Det var mer än en stor upplevelse. Det var en stor erfarenhet. Du som inte kunde närvara, missa den inte nästa gång!”

 

Fride Hedman, Teol dr: 

Alldeles nyligen fick jag en fin lyssnarupplevelse när jag hemma i Borgå fick höra Boris berätta hela det händelserika Markusevangeliet från början till slut utan en enda minneslapp. Redan det var en prestation i sig värd att uppleva. Men det som blev mest betydelsefullt var att innehållet och budskapet kommer närmare och berör mera när man hör det berättas med inlevelse än då man själv eller någon annan bara läser det. Rekommenderas därför varmt och är värt att tänka på för alla som vill förmedla någonting.

 

Birgitta Sarelin, docent i pratisk teologi:

​Föreställningen "Den stora berättelsen” är ingen föreställning i vanlig mening. Markusevangeliet återberättas i sin helhet utan att berättaren behöver någon tjuvtitt i Bibeln. Imponerande! Rekvisitan är sparsam men väl vald. Att den bekanta texten berättas på detta enkla vis ger mervärde. Aldrig förr har jag upplevt att Jesus själv talar mest av alla i hela evangeliet. Evangeliet är hörsel, lär Martin Luther ha sagt. Jag fick detta påstående konkret bevisat genom att lyssna till Den stora berättelsen.

Otto Rimås, författare och bibellärare:

”Den stora berättelsen” är verkligen ett passande namn på de fyra evangeliernas sensationella story om Jesus från Nasaret och hans proklamation av Guds rikes ankomst. Det är lätt att låta sig ryckas med i dramat, likaså att förstå hur dessa texter har förvandlat liv genom tvåtusen år.

Boris Salo gör en strålande insats för att levandegöra ”glädjebudet” med sin framställning av Markus evangelium. Ensam på scenen, med sin egen personliga, starka närvaro som enda redskap, gör han verkligen rättvisa åt föreställningens namn. För det är en stor berättelse som växer fram under de två timmar det tar för Boris att förmedla den exakta bibeltexten, ord för ord, avsnitt för avsnitt, kapitel för kapitel, allt i rätt ordning och helt texttroget.  Det är minst sagt imponerande. Ändå – det är inte själva reciterandet som ger mig det starkaste intrycket när jag hör och ser Boris framföra Markusevangeliet i Nässjö en minnesvärd kväll 2014. Visst är Markusevangeliet mycket skickligt förmedlat av en väl förberedd och mycket kompetent berättare, men det är materialets och framställningens själva inneboende livskraft som tar mitt hjärta och får min tanke att lyfta.

Jag upplever helt enkelt berättelsen som stor just för att den är så levande. Både i sig själv och i Boris framförande. Det märks att det liv som präglar texten och går ut ur den också är ett med Boris som person. Att budbäraren själv tror på budskapet, och är ett med det, är en av nycklarna till att förstå varför föreställningen berör så starkt. Jag dras med in i storyn. Jag är helt enkelt där, just då, när det händer. Jag går där tillsammans med Jesus längs Gennesarets sjö, jag lyssnar på vad han har att säga och jag ser honom göra under. Jag grips i mitt hjärta av hans utstrålning och kraftfullhet. Jag känner mig som en del av dramatiken i Jerusalem den där ödesdigra påsken. Och jag känner mitt inre fyllas av det underbara crescendot i dramats upplösning: ”Ni söker efter Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här.”.

Bibeln behöver levandegöras i vår tid, på alla upptänkliga sätt. Och Guds ord behöver faktiskt ibland träffa oss helt fritt från förklaringar och nå vårt inre helt utan omvägar. Därför är Boris Salos föreställning viktig. Den är föredömligt och skickligt genomförd. Den går fram. Den går in.

Och den ger Gud ett redskap att göra under i människors liv. Jag är övertygad om att just det händer. Redan under föreställningens gång, som en nutida fortsättning av den stora berättelsen och en bekräftelse av dess centrala sanning: ”Här börjar glädjebudet om Jesus Kristus, Guds son.”.

Tack Markus för evangeliet. Tack Boris för förmedlingen av det.

Bakgrund      Föreställningar      Recensioner

 

bottom of page