top of page

Snart jul! Maria bebådelsedag


Luk 1:26–55 Herrens tjänarinna

Det är nio månader till jul! Vi påminns om den historiska stund när

evigheten höll andan. Skulle den unga tonåringen i Judeen säga ja eller nej till det stora uppdraget. Himlen andades ut och jublade när Maria svarade jakande. Hon var beredd att ställa sin kropp, sitt liv till förfogande.

Det stod mycket på spel. Med stora konsekvenser, också för oss.


1. Bebådelsen. Maria, en ung oansenlig tonåring blir en av huvudpersonerna i Guds handlande. Hon får höra ”du högt benådade, du har funnit nåd hos Gud”. Gud handlar inte på grund av hennes kvalifikationer utan trots avsaknad av sådana.

Gud använder inte heller oss på grund av vår duktighet. Det är nåd.


2. Maria delade sin upplevelse.

Maria får höra att släktingen, den till åren komna Elisabet också är gravid. Elisabet hade i sin glädje hållit det hemligt flera månader. Maria skyndar sig bort från Nasaret med sin hemlighet. Hon delar den i förtrolighet med Elisabet. Gravida kvinnor och blivande föräldrar känner igen sig. Man vill både bevara en hemlighet och berätta om det stora som är på gång. Marias agerande ger oss en viktig insikt:

Vi ska vittna om Guds handlande, men inte prata av oss. Insidan bör bevaras större än utsidan.

3. Fostrens glädje.

Berättelsen om när Elisabet möter Maria är förunderlig. Ett under. Det handlar egentligen om mötet mellan två ofödda barn. Fostret i Elisabets moderliv sparkade till i glädje när det hörde Marias stämma. Kan man få någon starkare skildring av det ofödda barnets värde?


Skulle Maria för övrigt ha fått föda sitt barn i dagens så kallade upplysta Europa? Hon var ju fattig, ung, utan pappa till barnet och i andras ögon psykiskt instabil i sitt envisa påstående att hon inte haft samlag med någon. Argumenten för en abort skulle ha varit många. Abort är en svår fråga. Men ett samhälle som gör abort till ett preventivmedel lever farligt.

Livets värde är relaterat till det ofödda barnets värde.


4. Marias lovsång.

Maria jublar i en innerlig lovsång. Marias lovsång är revolutionerande och bes varje morgon i tidebönen Laudes världen över. Maria jublar över att Herren ser till det ringa och störtar ner det upphöjda.

Diktatorer i alla tider har fruktat och fruktar den lovsången.

Helige Gud

Vi gläds inför dig över Marias beredvillighet

att vara din tjänare.

Hjälp också oss att i våra liv

tro på dina möjligheter.

I Jesus namn.


Utdrag ur Boris Salos bok, Andaktsbok. Boken innehåller också material för veckans dagar. Kan beställas från ViBoSa webshop.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Insändare i Kyrkpressen

Jesus född i Betlehem Lämpligt inför julen fick Kyrkpressens läsare av en respekterad historiker höra att julbudskapet av allt att döma saknar historisk förankring. Det är glädjande att en historiker

En liten dag med stor betydelse.

Förra söndagen så firades reformationsdagen. En dag som ofta går förbi men, men med stor betydelse. Jag vill så här i slutet av reformationsveckan skriva ner några konsekvenser av reformationen, flera

Firmajulfester

Senast veckoslut började de. Firmajulfesterna. Vem har lagt märke till det? Jo polisen. Det behövdes mera utryckningar för att reda ut oroligheter i hem och bråk i och utanför restauranger. När pande

Comments


bottom of page