top of page

Är det möjligt?! Pingstdagen

Apg 2:1–13 Den heliga Andens utgjutande

Hur var det möjligt? Petrus och de andra lärjungarna darrade som asplöv när Jesus blev fängslad. De visste att de var i fara. Men femtio dagar efter påsk står de i centrala Jerusalem inför Jesus fiender och förkunnar!

Hur är det möjligt att några enkla, olärda fiskare började resa runt i den dåtida världen och vittna om sin tro? Vad hade hänt? Ibland kan man läsa att orsaken låg i att de ville sprida Jesus budskap om kärlek till nästan.

Det måste finnas en djupare förklaring. Det måste finnas en orsak till lärjungarnas förvandling och till att det kristna budskapet, mot alla odds, spreds som en löpeld. Att försöka knäcka den koden utan att räkna med att Gud hade uppväckt Jesus och att den helige Ande gavs åt lärjungarna är nog svårt.

På pingstdagen hände det. Anden gavs åt varje lärjunge personligen. Folk kom springande och frågade varför lärjungarna var glada. Det första tecknet på den kristna kyrkan var alltså glädje. Till den grad att man gycklar med dem och frågar om de var påstrukna. Ingen hade planerat och beslutat att kyrkan skulle grundas den dagen. Nej, Gud själv satte suveränt igång alltsammans. Han gav visionen, målsättningen, strategin och passionen.

Samma Guds Ande är tillgänglig i dag. Det finns inget kristet liv utan Guds Ande. Att vara kristen är att drivas av Guds Ande, säger Paulus.

Vad gör då Anden? Anden är med i allt den treenige Guden gör. Han var med vid skapelsen, talade till profeterna, var utgjuten över Jesus och verkställer Guds plan i dag. Kort sagt: Han gör liv. Allt det som ges oss av Fadern genom Jesus förverkligas av Anden. Det gäller på livets alla plan, på de tre trosartiklarnas plan: skapelsens, frälsningens och helgelsens plan.

När vi får uppleva våren har Anden förnyat jorden ... när en människa ser sin synd och sin Frälsare har Anden använt Ordets två strålkastare ... när en trött och uppgiven människa får ny kraft ... när man får kraft att bära sin sjukdom eller sjukdomen botas ... när enhet sker i en församling ... när döda uppstår och när nya himlar och jord kommer att skapas; allt är Andens verk.


Bibeln använder många symboler för Anden. Med hjälp av deras innebörd kan vi be:


Kom helig Ande, du himmelska duva och sänk dig över det förkunnade ordet.


Kom helig Ande, du livets vatten och vattna stilla hjärtats hårda mark.


Kom helig Ande, du friska vind och blås genom det som är unket och instängt.


Kom helig Ande, du läkande olja och hela oss till kropp, själ och ande.


Kom helig Ande, du förtärande eld och bränn bort allt vårt eget.


Kom helig Ande du levande ljus och håll bönens låga levande i oss.


Utdrag ur Salo, Andaktsbok Boken innehåller också material för veckans alla dagar utifrån söndagens tema.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Insändare i Kyrkpressen

Jesus född i Betlehem Lämpligt inför julen fick Kyrkpressens läsare av en respekterad historiker höra att julbudskapet av allt att döma saknar historisk förankring. Det är glädjande att en historiker

En liten dag med stor betydelse.

Förra söndagen så firades reformationsdagen. En dag som ofta går förbi men, men med stor betydelse. Jag vill så här i slutet av reformationsveckan skriva ner några konsekvenser av reformationen, flera

Firmajulfester

Senast veckoslut började de. Firmajulfesterna. Vem har lagt märke till det? Jo polisen. Det behövdes mera utryckningar för att reda ut oroligheter i hem och bråk i och utanför restauranger. När pande

Commentaires


bottom of page